4 TIPS OM GEZONDER TE ETEN

4 TIPS OM GEZONDER TE ETEN


Wilt u gezonder eten maar wil dit niet helemaal lukken? Veel mensen hebben hier last van. Gezonder eten hoeft helemaal niet lastig zijn om te doen. Daarom hebben wij 4 tips voor u opgesteld om gezonder te eten.


TIP 1: ER IS GEEN 'GOED' of 'SLECHT' ETEN

Als u gezonder wilt eten, is het als eerste belangrijk om in uw hoofd te houden dat er geen goed of slecht eten bestaat. Door eten te gaan zien als 'goed' en 'slecht' gaat u  uzelf er alleen maar van weerhouden om te eten wat u wilt eten. Het verlangen naar dit eten wordt groter, waardoor u er in één keer heel veel van gaat eten.

Calorieen en vetten

Eten bestaat uit calorieën en deze calorieën zijn weer onderverdeeld onder voedingsstoffen. De ene voedingsstof is niet beter dan de ander. Wel zijn er verschillen tussen de voedingsstoffen. Een koolhydraat is namelijk wat anders dan een vet of een eiwit. Daarnaast is het belangrijk om onderscheid te maken tussen goede en slechte koolhydraten en goede en slechte vetten. "Koolhydraten zijn niet slecht, maar sommige zijn gezonder dan andere," Zo zijn de koolhydraten in wit brood, pasta en rijst slecht en koolhydraten in groente en fruit juist goed omdat ze zorgen voor een langzame natuurlijke verbranding. Dit geldt ook voor vet. Des te minder verzadigd vet u eet, des te beter. Vaak kunt u op het etiket van een product zien hoeveel verzadigd vet erin zit. Slechte vetten zitten onder andere in vlees van de snackbar.


TIP 2: EET GEVARIEERD

Voor een mens is het enorm belangrijk om gevarieerd te eten. Door gevarieerd te eten, krijgt u van alle voedingsstoffen voldoende binnen. Als u elke dag hetzelfde gaat eten, hebt u ook elke dag dezelfde voedingsstoffen. Dit is niet natuurlijk voor uw lichaam.
Variatie in groente en fruit zijn ook enorm belangrijk. Deze zijn namelijk een belangrijke bron aan vitaminen. In een bepaald soort fruit zitten vaak andere vitaminen dan in een ander soort fruit. Daarom wordt het aangeraden om elke dag af te wisselen met groente en fruit. Hierbij is het ene fruit niet beter dan het andere fruit.


TIP 3: HOUD BIJ WAT U EET

Als u gezonder wilt eten, kan het erg leerzaam zijn om een aantal weken bij te houden wat u eet. Dit hoeft natuurlijk niet precies met gewicht gedaan worden. Het helpt al om op te schrijven wat u eet. Hierdoor is het namelijk mogelijk om te kijken wat u aan uw voeding kan verbeteren.
Er is altijd ruimte voor verbetering. Het is belangrijk om deze verbetering niet te heftig op te pakken. Zo kunt u kijken waar u wat extra groente of fruit toe kan voegen of meer van een bepaalde voedingsstof binnen kunt krijgen.


TIP 4: BLIJF ALLES ETEN

Sommige mensen hebben de neiging om een dieet te gaan volgen die een bepaalde voedingsstof zoveel mogelijk weg probeert te halen. Dit is nooit een goede optie om voor te gaan. Meestal worden vetten of koolhydraten weg gehaald. Vetten hebt u nodig als brandstof en voor het binnenkrijgen van vitaminen. Koolhydraten zijn ook enorm belangrijk voor de werking van uw hersenen en als brandstof.
Als u een dieet gaat volgen waarbij een van deze voedingsstoffen weggelaten wordt, krijgt u te maken met een groot tekort aan de voedingsstof. Dit is erg nadelig voor uw lichaam. Hierdoor kan het namelijk niet helemaal functioneren zoals het hoort. Een personal trainer Hengelo kan u goed helpen met het op orde krijgen van uw gezonde voedingsstoffen en de hoeveelheid bewegen dat uw lichaam nodig heeft.