AFVALLEN MET KRACHTTRAINING

AFVALLEN MET KRACHTTRAINING


Stelt u zich voor. U wilt afvallen. Dan zijn er twee dingen die u zou moeten doen: uw calorie-inname verlagen en uw calorieverbranding verhogen. Dat eerste doet u door minder te eten. Het tweede door meer te bewegen. Bij meer bewegen wordt vaak gedacht aan het doen van (meer) cardiotraining, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen. Op zich logisch, want op deze manier kunt u snel veel calorieën verbranden. Toch adviseren we bij Fit in Twente om ook krachttraining te doen als u wilt afvallen. Waarom? Dat leest u hier.


SPIEREN VERBRANDEN OOK CALORIËN ALS U NIET SPORT

Net als bij hardlopen of fietsen verbrandt u calorieën tijdens het doen van krachttraining. Weliswaar een stuk minder snel, maar als u bijvoorbeeld 45 minuten gaat gewichtheffen, verbrand u evenveel als tijdens een kwartiertje rustig hardlopen.
Dat is mooi meegenomen, maar nog niet het belangrijkste voordeel van krachttraining. Met krachttraining bouwt u namelijk ook meer spiermassa op, en spieren verbruiken calorieën om zich te onderhouden. Hierdoor krijgt uw stofwisseling tijdens rust dus ook een boost. Dit effect is weliswaar gering, maar die paar procent snellere stofwisseling kan wel het verschil maken tussen dagelijks automatisch 10 gram vet aankomen of dagelijks 10 gram afvallen. Dat lijkt niet veel, maar scheelt ruim 7 kilo in een jaar tijd. En als u die spieren eenmaal hebt (en een beetje onderhoudt), gaat het bovendien helemaal vanzelf!


ANDERE VOORDELEN VAN KRACHTTRAINING

Een andere reden waarom het slim is om ook krachttraining te doen, is dat u hierdoor gezonder en mooier afvalt. Vet verliezen is natuurlijk fijn, maar als u alleen maar cardiotraining gaat doen, zult u ook spiermassa verliezen. Door krachttraining toe te voegen in je trainingsschema krijgt u juist meer spiermassa. Naast dat u hierdoor ook in rust meer calorieën (en dus vet) verbrandt, heeft dit nog enkele voordelen voor u en uw lichaam:
  • U heeft meer kracht, wat van pas komt bij al uw dagelijkse bewegingen.
  • Minder kans op blessures.
  • Uw lichaam is beter in proportie, waardoor u er beter uit gaat zien.


IS KRACHTTRAINING IETS VOOR MIJ?

Afvallen met krachttraining is in principe voor iedereen een goed idee. Het verschilt natuurlijk per persoon hoeveel en hoe intensief u het beste kunt trainen, en in welke verhouding u krachttraining en cardiotraining inpast in uw schema. Ook voeding speelt vanzelfsprekend een grote rol. Als personal trainer in Twente helpen we u hier graag mee. Ook kunt u bij ons terecht voor een online personal trainer, overal ter wereld!