CALORIEVERBRUIK VAN DAGELIJKSE ACTIVITEITEN

CALORIEVERBRUIK VAN DAGELIJKSE ACTIVITEITEN


De sleutel tot succesvol afvallen is meer calorieën verbruiken dan dat u er binnenkrijgt. En calorieën verbruiken, dat doet u altijd. Want zelfs wanneer u slaapt, verbrandt uw lichaam energie. Om echter voldoende calorieën te verbruiken om af te kunnen vallen, is lichaamsbeweging essentieel. Sporten is uiteraard dé manier om snel flink wat energie te verbranden, maar ook door in en rondom het huis lekker bezig te zijn, kunt u uw calorieverbruik flink verhogen. Meer weten? In dit artikel zetten we het calorieverbruik van dagelijkse activiteiten op een rijtje.


CALORIEVERBRUIK EN MET-WAARDEN

Om het calorieverbruik van specifieke activiteiten te berekenen, gebruiken fysiologen en personal trainers de MET-waarde van een activiteit. MET staat voor Metabolic Equivalent of Task en geeft aan hoe intensief een activiteit is ten opzichte van rust. Met andere woorden: met welke factor je calorieverbruik door de activiteit omhoog gaat. Rusten (liggen of stilzitten) heeft dus een MET-waarde van 1. Hardlopen heeft een gemiddelde MET-waarde van ongeveer 10. De gemiddelde MET-waardes van enkele dagelijkse activiteiten voor volwassen vindt u in onderstaande tabel. Meer MET-waarden vindt u hier.


MET-WAARDEN VAN DAGELIJKSE ACTIVITEITEN

Activiteit MET-waarde volwassene
Afwassen 2,5
Auto wassen 2
Badkamer schoonmaken 3,5
Boodschappen doen 2,3
Darten 2,5
Huis schilderen (binnen) 3,3
Skeeleren 7
Traplopen (normaal) 4
Rustig wandelen 3,5
Stevig wandelen 4,3
Rustig fietsen 4
1. Bron: Voedingscentrum.nl


VAN MET-WAARDE NAAR CALORIEVERBRUIK

Om van de MET-waarde van een bepaalde activiteit tot het aantal calorieën (kcal) dat u per minuut verbrandt te komen, gebruikt u de volgende formule:
 
  • Calorieverbruik per minuut = (MET-waarde  x 3,5 x lichaamsgewicht)/200
U vermenigvuldigt dus de bovengenoemde MET-waarde van een activiteit met 3,5 x uw lichaamsgewicht (in kg). Dit getal deelt u vervolgens door 200, en dan heeft u het aantal kcal dat u per minuut verbrandt.


VOORBEELD CALORIEVERBRUIK DAGELIJKSE ACTIVITEIT: WANDELEN

Om snel inzicht te krijgen in wat een MET-waarde van een activiteit nu precies betekent bij het afvallen, geven we een voorbeeld. Stel dat u een gewicht heeft van 75 kg en rustig gaat wandelen (MET-waarde: 3,5) . Dat verbruikt u dus per minuut (3,5 x 3,5 x 75)/200 = 4,6 kcal. Door iedere dag een half uurtje te wandelen, verbrandt u dan al 138 kcal extra per dag. Doet u dit iedere dag? Dan verbrandt u net zoveel extra als wanneer u twee keer per week een half uurtje hardloopt. Best veel dus!
Wilt u meer inzicht krijgen in uw calorieverbruik van uw dagelijkse activiteiten en hoeveel u er binnenkrijgt? En hoe u effectief kunt afvallen? Bij Fit in Twente helpen we u graag.