MOTORSPORT; POWER EN CONTROLE

MOTORSPORT; POWER EN CONTROLE


Fitness training heeft een grote impact op alle coureurs in de motorsport. Het maakt niets uit in de motorsport; of het nu gaat om de formule 1 of rallysport of als het gaat om het rijden met veel plezier op een lokale baan, iedereen moet met de extreme omstandigheden (G-krachten, warmte, uitdroging) om gaan. Daarom is het belangrijk dat de coureur superfit is om deze omstandigheden goed aan te kunnen en om zo goed en lang mogelijk geconcentreerd en gefocust te blijven tijdens de race.

Om de sportprestaties te verbeteren is het belangrijk om, net als in andere sporten, sport specifiek te trainen. Fit In Twente heeft trainingsprogramma’s opgesteld om deze belangrijke sport specifieke elementen in de motorsport te trainen:
  • Nek, bovenlichaam en grip kracht
  • Cardiovasculair uithoudingsvermogen
  • Rompkracht en houding
  • Reactiesnelheid en coördinatie
  • Optimale lichaamssamenstelling

In onze trainingsprogramma’s combineert de personal trainer deze elementen, afhankelijk van de coureur en afhankelijk van het niveau en periode in het seizoen.
 

HET TRAINEN VAN HET UITHOUDINGSVERMOGEN VAN EEN COUREUR

Coureurs voeren hun duurtraining meestal 's ochtends uit en kunnen genieten van een multidisciplinaire aanpak, waaronder fietsen, hardlopen, roeien, zwemmen of zelfs langlaufen. Roeien is naar voren gekomen als een bijzonder goede trainingsmethode vanwege de focus op schouders-, armen- en nekspieren tijdens de oefening.
Zoals alle topsporters wordt het volume en de intensiteit van de training dagelijks zorgvuldig samen gesteld. Dit om het herstel te optimaliseren en het atletische potentieel te maximaliseren. Wij gebruiken daarbij o.a. hartslagmeters om de uithoudingvermogen trainingen te begeleiden, wat vooral handig is bij het nabootsen van de omstandigheden en duur van een race.


KRACHTTRAINING VOOR EEN COUREUR

Wij ontwerpen en formuleren zorgvuldig de programma's die opgesplitst zijn in doelgerichte fasen. Dit stelt de coureur in staat om zich tijdens het laagseizoen te ontwikkelen en vervolgens tijdens het seizoen het trainingsniveau te handhaven.
Het is belangrijk om het schouder- en nekcomplex te versterken, omdat het hoofd veel zware zijwaartse en voorwaartse bewegingen krijgt. Om dit te faciliteren, trainen we met de coureur met vrije gewichts-, lichaamsgewicht- en kabeloefeningen, zoals zittende rijen, schouderophalen, lateraal heffen, optrekken, opdrukken en verschillende Wellness Ball-stabiliteitsoefeningen. Deze oefeningen zijn allemaal ontworpen om de kracht en het uithoudingsvermogen in het bovenlichaam op te bouwen. De krachten zijn nodig om over- en onderstuur te beheersen, zodat de auto tijdens een race onder controle kan worden gehouden.
De krachtremmende beweging wordt uitgevoerd door de benen. Om deze spieren te isoleren, voeren coureurs unilaterale (één ledemaat) bewegingen uit. Dit wordt ook aangevuld met algemene beenversterkende oefeningen met vrije gewichten, zoals squat combinaties, deadlifts, lunges en kettlebell-swing.
 

TRAININGSPROGRAMMA VOOR MOTORSPORT

Wilt u meer weten of wilt u meer begeleid worden door een professional in uw motorsport? Laat het ons weten. Ook kunnen we online coachen en zorgen voor de juiste trainings programma’s.