WAT IS FUNCTIONEEL TRAINEN

WAT IS FUNCTIONEEL TRAINEN


‘Functioneel trainen’ is een veelgebruikte term binnen de fitness wereld. Ook bij Fit In Twente passen we deze trainingen regelmatig toe. Maar wat is functioneel trainen nu eigenlijk? Voor wie is deze trainingsvorm geschikt en wat zijn de voordelen?

Functioneel trainen kunt u het beste omschrijven als een trainingsvorm die gericht is op het ontwikkelen en verbeteren van bewegingsvaardigheden. Simpel gezegd zou u kunnen zeggen dat u gebruik maakt van oefeningen die u kunt vertalen naar bewegingen uit het dagelijks leven zoals duwen, trekken, buigen, squatten, lunges, roteren en voortbewegen. Binnen personal training en sports performance training gebruiken we deze oefeningen voor het verbeteren en optimaliseren van de prestaties.
Bij functioneel trainen wordt er over het algemeen weinig tot geen standaard fitnessapparatuur gebruikt en wordt er voornamelijk gewerkt met losse trainingsmaterialen en eigen lichaamsgewicht.


FUNCTIONEEL TRAINEN ZONDER MATERIAAL

Het is erg goed mogelijk om zonder materiaal te trainen. Misschien wilt u thuis trainen maar heeft u niet die fitness materialen van een sportschool.
Voor variatie of progressie in uw trainingen kunt u gebruik maken van kleine fitness materiaal, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Door bijvoorbeeld aanpassingen in uw oefeningen te doen in de snelheid, duur of houdingen kunnen oefeningen/bewegingen ook zwaarder of makkelijker worden.
Er zijn heel veel oefeningen die zonder materiaal te doen zijn. Een aantal bekende oefeningen zijn; push-ups, burpees, mountain climbers, squats, lunges en alle variaties hierop.


FUNCTIONEEL TRAINEN IS ER VOOR IEDEREEN

Of u nu traint om af te komen van wat extra kilo’s, u sterker wilt worden of uw algehele fitheid wilt verbeteren: functioneel trainen is voor iedereen. Maar ook onafhankelijk van leeftijd of gender en iedereen op zijn of haar niveau. Het feit dat we leven in een vrij inactieve maatschappij zou functioneel trainen extra goed zijn voor de doelgroep die dagelijks te weinig beweging krijgt.


FUNCTIONEEL TRAINEN HEEFT DE VOLGENDE VOORDELEN:

  • Er is een beweeglijkheid component in alle oefeningen. Dat betekent dat u mobieler wordt. Deze mobiliteit kunt u vervolgens toepassen in het dagelijks leven
  • U verbetert uw houding doordat u vaak uw hele lichaam gebruikt bij alle oefeningen. Zo vermindert u disbalansen terwijl u went aan een hogere belastbaarheid. Wat er vervolgens voor zorgt dat uw houdingsspieren (o.a. romp) beter gaan functioneren
  • U heeft minder kans op blessures. U combineert uw spiergroepen en uw mobiliteit vergroot. Hierdoor heeft u minder kans op overbelasting
  • De kwaliteit van het dagelijkse leven verbetert significant! Uw lichaam raakt gewend om met grote gewichten (intensiteit) en meer herhalingen (volume) functionele oefeningen uit te voeren. Hierdoor voelen alledaagse taken lichter aan, wat zorgt voor meer zelfvertrouwen en energie
  • Met functioneel trainen kunnen uw prestaties in andere sporten verbeteren. Door het trainen van bewegingen die veel worden toegepast kunt u al snel progressie ondervinden.


FUNCTIONEEL TRAININGSPROGRAMMA SAMENSTELLEN EN TOEPASSEN

Functioneel trainen is pas echt effectief als het u dichterbij het behalen van uw doelstelling brengt. Wij helpen u bij het bedenken en uitvoeren van verschillende oefeningen. Oefeningen die voor u voordelen en het beoogde resultaat oplevert. Afhankelijk van uw beginsituatie en doelstelling bepalen wij de trainingsmethode en onderdelen van een training.
Tijdens onze trainingen gaat er veel aandacht uit naar het verbeteren en optimaliseren van uw houding en het aanleren van de juiste trainingstechnieken zodat u veilig, effectief en resultaatgericht werkt aan een gezond en fit lichaam.
Dit kan zowel op onze trainingslocaties tijdens de 1 op 1 trainingen of wij helpen u met een online trainingsprogramma.