HOE BLIJFT U GEMOTIVEERD OM TE SPORTEN?

HOE BLIJFT U GEMOTIVEERD OM TE SPORTEN?


Sporten is voor veel mensen nog steeds geen gewoonte, hoe graag ze het ook willen. De motivatie krijgen om te sporten gaat vaak wel maar het vasthouden is vaak een ding. Hoe maakt u nu van sporten een gewoonte? Dat heeft te maken met motivatie en het zetten van kleine stapjes. Zo zet u iedere keer een stap in de juiste richting! Onze personal trainers in Hengelo helpen u er graag bij.


WE BEGINNEN MET: WAT IS MOTIVATIE EN WAAROM IS MOTIVATIE BELANGRIJK?

Allereerst is het goed om te weten wat motivatie nu precies betekent. Waarom doet u wat u doet? Wat is de reden waarom u tot bepaalde actie of gedrag overgaat? Dat heet motivatie. Motivatie is erg belangrijk wanneer u iets structureel vol wilt houden. Wanneer dit niet gebeurd komt u stil te staan en zal u achteruit gaan. En dat wilt u juist niet! Dus motivatie is key!
 

VERSCILLENDE SOORTEN MOTIVATIE 

We onderscheiden twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie betekent dat het uit uzelf komt en extrinsieke motivatie betekent dat het vanuit een externe bron komt. Denk aan bijvoorbeeld een boek, persoon, YouTube etc. U kunt uw intrinsieke motivatie stimuleren door er een doel aan te hangen. Op die manier wordt u vanzelf vanuit binnenuit gemotiveerd. Het is belangrijk om routines te creëren zodat u de motivatie om te sporten vergroot wordt en tevens de discipline hebt om gezond te eten. Ook ontspanning is daarbij erg belangrijk.
 

ONTWIKKELEN VAN ROUTINE EN GEWOONTEN 

Door een gewoonte te creëren zorgt u dat u aan iets vast kunt houden. U kunt uw gewoontes aanleren door uw brein te trainen. Neuroplasticiteit zorgt ervoor dat het brein zich aanpast aan de hand van nieuwe ontwikkelingen. Eigenlijk maakt uw brein continu nieuwe paden. Stel, u loopt een keer over een stuk gras, dan ziet u de volgende dag niet waar precies gelopen is. Wanneer u elke dag hetzelfde pad bewandeld, wordt dit pad zichtbaar. Hetzelfde geldt voor routines en gewoonten opbouwen. Als u gewend bent om elke ochtend als u wakker wordt een kop koffie te drinken, wordt dit een gewoonte. Dan is het wat lastiger om dit weer af te leren. U hebt er namelijk een gewoonte van gecreëerd.
 

NIEUWE GEWOONTE CREËREN DOOR PADEN TE MAKEN

Het doel met een nieuwe gewoonte creëren is om nieuwe paden te maken en die te versterken. En hoe maakt u nu een nieuw pad? Dat doet u door zo klein mogelijk te starten. Wilt u sporten? U gaat niet direct 7 keer per week trainen maar start met twee of drie keer per week en dan 1 uur in plaats van 1 uur en 30 minuten. Zo blijft de intrinsieke motivatie om te gaan sporten ook hoger. Hetzelfde geldt voor uw voeding: probeer niet allerlei nieuwe diëten, maar start alleen maar met te focussen op het eten van bijvoorbeeld extra groenten. Wanneer u gewend bent aan deze nieuwe kleine gewoonte, gaat u door naar de volgende stap. Door met kleine stapjes te beginnen creëerd u steeds meer een gewoonte en u zult merken dat het dan zelfs lastig wordt om er mee te stoppen.


PRAKTISCH: CREËER GEWOONTEN IN KLEINE STAPJES

Start met elke dag een klein beetje te doen, in plaats van af en toe heel veel. Maak de opdracht zo klein mogelijk. Met elke dag 15 minuten bewegen komt u verder dan 1 uur en 20 minuten twee keer in de week. Wilt u gezonder eten? Start alleen al met het toevoegen van groenten aan elke maaltijd in plaats van dat u bepaald eten niet mag eten. Meer ontspannen? Doe dit elke dag en dan 5 minuten. Als u merkt dat dit ‘’makkelijk’’ wordt of dat u merkt dat u meer kunt? Breid dit dan langzamerhand uit.
 

MOTIVATIE OM TE SPORTEN KWIJT?

Geen zin om te sporten na uw werk? Het een kan niet zonder het ander. Hebt u wel een doelstelling, maar bent u te druk met vanalles en nog wat? Dan zal werk voorrang hebben op het sporten. Hebt u wel een routine in uw dagen, maar hebt u geen richting? Dan is het ook lastig om bij u doel te komen. Motivatie om te sporten, gezond te eten en voldoende te rusten begint dus bij structuur en overzicht. Door overzicht te creëren in u dagen, nieuwe gewoontes aan te leren en aan de slag te gaan met uw doelstellingen, zult u meer resultaat en uw doelen behalen. Motivatie = gewoonte/routine x doelstelling.
 

EXTRINSIEKE MOTIVATIE, KIES VOOR EEN PERSONAL TRAINER!

Hebt u hulp nodig bij het sporten? Wilt u het wat professioneler aanpakken? Dan biedt een personal trainer uitkomst. Woont u in de regio Twente? Dan lees eens iets meer over Fit In Twente, een goed aangeschreven personal trainer in Twente,
 
Zet hem op!