KRACHTTRAINING VOOR ZWEMMERS; PRESTATIEVERHOGENDE TRAINING

KRACHTTRAINING VOOR ZWEMMERS; PRESTATIEVERHOGENDE TRAINING


Als we het lichaam van de zwemmers observeren, dan zien we dat deze de laatste decennia is veranderd. In de sport waar drijven, efficiëntie in horizontaal glijden en horizontaal voortstuwing in water de sleutel zijn tot betere prestaties, moeten we ons afvragen, zijn die spieren echt nodig? En zo ja, worden ze dan alleen gevormd door al die tijd door te brengen in het water?

U kunt maar één antwoord vinden in wetenschappelijke literatuur die de afgelopen tien jaar zijn gepubliceerd over fysieke voorbereiding van zwemmers. U kunt stellen dat; het technische werk en specifieke conditie training in het water gecombineerd met krachttraining, explosieve kracht en/of stabiliteitstraining, kan leiden tot grotere prestatieverbeteringen van een atleet.

Zwemmen is een cyclische sport en zwemmen doet u in een omgeving met verminderde zwaartekracht. Wedstrijden kunnen ongeveer 21" duren, zoals bij de 50 meter vrije slag voor mannen of meer dan 5 uur, zoals in het open water van de 25 km voor dames. Dit is een enorme verscheidenheid aan prestatiemodellen en met zeer verschillende trainingskenmerken. Tegenwoordig, zonder uitzondering, willen alle atleten de trainingen in het water uitbreiden met “land” trainingen op het droge.


DROOG TRAINEN IN HET ZWEMMEN

Zwemmers kunnen in de sportschool trainen of in een kleine ruimte dicht bij de zwemfaciliteiten of natuurlijk een training in huis afwerken. De voordelen van “land” trainingen kunnen worden samengevat met de volgende kernpunten:
 • Ter voorkoming van blessures die kunnen ontstaan ​​door de enorme hoeveelheid technische trainingen in het water
   
 • Om de neuromusculaire efficiëntie te behouden; dit wordt vereist bij de hoge frequentie van de arm en beenslagen
   
 • Kracht toename; vooral van het bovenlichaam en rompspieren
   
 • Het verbeteren van de start- of draai explosiviteit die de zwemmer nodig heeft in zijn wedstrijden
   

“lAND” TRAINING VOOR ZWEMMERS

Als we kijken naar de trainingen die thuis worden gedaan, dan zien we dat deze meestal worden gedaan met weinig apparatuur. U komt al heel ver met een set dumbells, kettlebell, wellnessbal een een matje. Meestal kunt u in 35’-40’ al heel veel doen zoals een goeie warming-up en verschillende oefeningen die gericht zijn op het zwemmen.
Wilt u meer weten of wilt u meer begeleid worden door een professionele personal trainer? Laat het ons weten. Ook kunnen we online coachen en zorgen voor de juiste trainingsprogramma’s.