MOETEN PERSONAL TRAINERS ÓÓK FIT ZIJN?

MOETEN PERSONAL TRAINERS ÓÓK FIT ZIJN?


De populariteit rondom de fitnessindustrie is nog nooit zo groot geweest als vandaag de dag. Zo zijn steeds meer mensen bezig met hun lichamelijke gezondheid, en zoeken ze naar hulp om hun gestelde fitnessdoelen te kunnen behalen.
 
Bent u geïnteresseerd in het beroep van personal trainer? Dan vraagt u vast af hoe fit uzelf moet zijn om dit beroep te kunnen invullen. U leest het in dit blogbericht.
 

HOE FIT MOET U ZIJN ALS PERSONAL TRAINER?

We kunnen u direct blij maken met goed nieuws. Er is namelijk geen ‘goed’ of ‘fout’ antwoord op deze vraag. Personal trainers hebben allemaal verschillende fitnessniveaus. De één is fitter dan de ander. Ze kunnen namelijk zelf hun fitnessniveau bepalen. Wel zijn de meeste personal trainers het erover eens dat in vorm zijn belangrijk is. Dit draagt positief bij aan een goede begeleiding van klanten die willen werken aan hun eigen gezondheid en fitnessniveau.
 
Dat gezegd hebbende, hoeft u dus geen Olympisch atleet te zijn of te worden om uiteindelijk personal trainer te zijn.
 
Er zijn verschillende manieren om een hoog sportniveau te kunnen bereiken, zonder dat u daarvoor een beroepsatleet hoeft te worden. Is fitness uw passie en kunt u die passie goed overbrengen op iemand anders? Dan hebt u al iets essentieels in huis om zelf een personal trainer te worden.
 
Hoewel het niet direct gevraagd wordt van een personal trainer Hengelo om fit te zijn, zijn hier wel een aantal onderzoeken aan gehangen. Deze wijzen onder andere uit dat het voor een personal trainer makkelijker is om zelf fit te worden en te blijven – makkelijker dan voor iemand die geen personal trainer is van beroep. Dankzij hun afgeronde cursussen beschikken trainers namelijk over voldoende kennis over het menselijk lichaam en voeding.
 
Hiermee is het voor hen makkelijker om op een hoog niveau te komen qua gezondheid en sport.
 

IK HEB OVERGEWICHT - KAN IK PERSONAL TRAINER WORDEN?

Dit is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Het antwoord hierop is namelijk het volgende: het hangt ervan af.
 
Als eerste is het goed om uzelf af te vragen wáárom u personal trainer zou willen worden. Wilt u anderen graag helpen om fit en gezond door het leven te gaan? Dan zult u hier zelf het goede voorbeeld in moeten geven.
 
Als trainer bent u namelijk een rolmodel. Klanten kijken tegen u op. De meeste inspiratie halen klanten uit het uiterlijk van hun trainer. Dat is tenslotte het eerste dat ze zien. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die geïnspireerd raken door een persoonlijk achtergrondverhaal – in dit geval dat van jou. Ook hiermee kunt u klanten helpen en overtuigen tijdens hun eigen proces.
 
Natuurlijk hoeft u niet graatmager te zijn om personal trainer te worden en dat wordt ook niet van u gevraagd. Wel is het goed om zelf een bepaald fitnessniveau te hebben, om zo uw klanten optimaal te kunnen begeleiden. Zo zet u het rolmodel meer kracht bij. Het gaat er vooral om dat u voldoende kennis en passie over fitness heeft, zodat u dit op een ander kunt overbrengen. Hebt u deze passie en kennis? Dan kunt u naast anderen helpen, ook uw eigen fysieke obstakels overwinnen.
 
Wanneer u zelf overgewicht heeft, kunt u klanten als geen ander helpen die hier ook last van hebben. U weet tenslotte zelf hoe het is om hiermee te worstelen. Op deze manier kunt u als trainer geduldig en begripvol te werk gaan bij klanten die graag willen afvallen.
 
Ook als u geen last hebt van overgewicht, is het belangrijk om te weten hoe het is om te worstelen met overmatige kilo’s. U kunt hierdoor met meer begrip te werk gaan. Melinda B. Abbot studeerde aan de University of Columbia en concludeerde na een interessant onderzoek, dat succesvolle personal trainers een hoger niveau van emotionele intelligentie hebben. Met andere woorden: meer empathie.
 
Door personal trainer te worden, kunt u veel mensen helpen – ongeacht hun persoonlijke doel en lichamelijke conditie. Mocht u zelf te zwaar zijn, laat u hierdoor dan niet tegenhouden. Ook u kunt een succesvolle personal trainer aan huis worden en uw klanten helpen bij het afvallen.
 

WAAROM ZIJN DE MEESTE PERSONAL TRAINERS NIET IN VORM?

De meeste personal trainers lijken niet in vorm te zijn. We zeggen bewust ‘lijken’, aangezien schijn bedriegt. We kunnen mensen niet zomaar op het uiterlijk beoordelen. Het zal je namelijk verbazen hoeveel personal trainers juist wél fit zijn.
 
Toch kunnen er een aantal redenen zijn dat een online personal trainer niet in vorm is:
 
  • Geen tijd: Hoewel personal trainers werken in een sportschool, is er niet altijd voldoende tijd om zelf te trainen. Er zijn veel trainers waarbij de dag om 5 uur ’s ochtends begint en 9 uur ’s avonds eindigt. Zie dan nog maar eens te sporten.
  • Te weinig energie: De hele dag werken met sportende klanten kan erg vermoeiend zijn. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om zelf nog eens aan een uitgebreide work-out te beginnen. De sportschool kan zelfs tegen gaan staan.
  • Onvoldoende voeding: Een personal trainer weet als geen ander hoe belangrijk voeding is. Toch kan de verleiding voor een ongezonde snack of een maaltijd overslaan groot zijn.
  • Slechte opleiding: Een cursus tot personal trainer is erg breed. Vooral aan voeding wordt de nodige aandacht besteed. Met de nodige kennis hierover in huis, kunnen klanten voldoende op weg geholpen worden bij het bereiken van hun fitnessdoel. Echter, voeding kan een breed en complex onderwerp zijn. Personal trainers moeten hun eigen kennis jaarlijks blijven herhalen en vernieuwen. 
  • Geen diploma’s: Kennis rondom gezondheid en voeding is erg belangrijk. Het menselijk lichaam is tenslotte complex en dient de juiste aandacht te krijgen, om een goede gezondheid te kunnen bereiken. Dit vergt de nodige kennis voor een personal trainer en hier wordt tijdens de opleiding ruim aandacht aan besteed. Wanneer een personal trainer zelf niet in vorm is, kan het zijn dat hij zelf niet de juiste kennis heeft rondom dit onderwerp.
 
Wat de reden ook is, het is voor zowel een personal trainer als voor onszelf belangrijk om fit te zijn. Zoals we eerder in dit blogbericht al zeiden, maken klanten gebruik van personal trainer, omdat hij of zij zoekt naar een inspiratiebron.
 
U hoeft absoluut niet megafit of atletisch te zijn om een inspiratiebron te zijn. Tenslotte gaat het om de passie en kennis die u wilt overbrengen op iemand anders.
 

CONCLUSIE

Het is belangrijk voor een personal trainer om zijn klanten voldoende te kunnen motiveren, en ze zo te kunnen begeleiden naar een gezonde levensstijl. Bovendien is het belangrijk om de nodige kennis in huis te hebben. Alleen zo kunt u klanten als personal trainer helpen bij het bereiken van gestelde fitnessdoelen.