TIPS VOOR AFVALLEN - VERSCHIL IN MACRO- EN MICROVOEDINGSSTOFFEN

TIPS VOOR AFVALLEN - VERSCHIL IN MACRO- EN MICROVOEDINGSSTOFFEN


Bij het afvallen zult u misschien vooral op de calorieën letten. Toch zijn er andere manieren om onze voeding te kunnen keuren en zoveel mogelijk gezonde caloriebommen tot ons te nemen. Dit zijn de macro’s en micro’s; voedingsstoffen die ons lichaam werkende houdt. Naast het tellen van calorieën, kan het letten op de voedingsstoffen die u binnenkrijgt ook een bevorderend effect hebben op gewichtsverlies.
 
Wilt u leren hoe dit werkt? Hier vertellen we u de belangrijkste informatie.


WAT ZIJN MACROVOEDINGSSTOFFEN?

Macrovoedingsstoffen voorzien het lichaam van energie. Dit zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Voor het verliezen van gewicht is het belangrijk dat u de juiste balans kunt vinden tussen deze voedingsstoffen. Ook kan het u leren gezonder te eten, omdat u rekening houdt met de hoeveelheden macro’s die uw lichaam binnenkrijgt.
Macro’s tellen is een populaire manier om af te vallen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een koolhydraatarm dieet zoals keto volgen. Bij het bouwen van spiermassa zijn eiwitten weer ontzettend belangrijk.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat elk lichaam anders is. Sommigen zullen snelle resultaten zien bij een specifiek macro-dieet, anderen zullen moeten zoeken naar een specifieke balans die voor hun ideaal is.


WAT ZIJN MICROVOEDINGSSTEFFEN?

Microvoedingsstoffen bestaan vooral uit vitamine en mineralen. Deze zijn net zo belangrijk als de macro’s, maar u hebt er minder van nodig. Over het algemeen halen we onze micro’s bovendien uit macrovoedingsstoffen.
Voedsel met koolhydraten, zoals fruit en groenten, hebben veel vezels, vitamines en mineralen. Dingen zoals vlees en eieren barst van de eiwitten, maar ook van ijzer, vitamine D en calcium. In producten met veel vet halen we weer andere vitamines.
Micro’s zijn dus geen bron van energie voor ons lichaam, maar helpen ons gezond te blijven. Vezels zorgen bijvoorbeeld voor een goede darmwerking, terwijl vitamines en mineralen ons immuunsysteem aansterken. Ook onze botten blijven sterk door calcium en bepaalde vitamines.


HOE KUNT U AFVALLEN MET MACRO'S EN MICRO'S?

Als u graag wat gewicht zou willen verliezen, zijn er een paar stappen die u kunt nemen. U kunt beginnen door:
 
●       Meer eiwitten binnen te krijgen;
●       Koolhydraatrijke voeding te ontwijken
●       De essentiële vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen;
●       Niet te veel calorieën binnen te krijgen.
Bij micro’s en macro’s gaat het er dus niet alleen om hoeveel u eet, maar ook wat u eet. Een pizza eten kost u bijvoorbeeld veel calorieën, en zit vol met koolhydraten. Dit kunt u bijvoorbeeld vervangen door een stukje vis. Dit zit vol gezonde vetten en vitamines, en is een bron van eiwitten.
Natuurlijk is het lastig om uw micro’s en macro’s bij te houden. Uw personal trainer Hengelo kan u helpen om een goed schema op te zetten. Op dagen waarop u de spieren traint, kunt u er zo voor zorgen dat u extra eiwitten bij krijgt. Na een lange cardio training mag u uzelf misschien trakteren op iets lekkers. Een gepersonaliseerd voedingsschema is altijd het beste, dus luister naar het advies van uw trainer en uiteraard naar uw eigen lichaam. Op zoek naar een sportschool in Hengelo? Dan bent u bij Fit in Twente aan het juiste adres.