WAAROM STRESS EEN PROBLEEM IS ALS U WILT AFVALLEN

WAAROM STRESS EEN PROBLEEM IS ALS U WILT AFVALLEN


Stress hoort bij het leven als zwaailichten op een brandweerwagen. Net als de zwaailichten heeft stress namelijk een belangrijke signaalfunctie. Het waarschuwt uw lichaam en brengt het in de opperste staat van paraatheid, waardoor uw hartslag stijgt, uw focus toeneemt en pijngevoelens afnemen. Handig wanneer er direct gevaar dreigt, bijvoorbeeld als er een leeuw achter u aanzit, of er ineens een brandwaarwagen met zwaailichten aankomt. Stress wordt echter een probleem wanneer het langdurig wordt. Een van de problemen met chronische stress is dat u er door kunt aankomen. Hoe dat zit leest u hier.


STRESS EN CORTISOL

Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd in de bijnierschors en betrokken is bij allerlei lichaamsprocessen. Het komt bijvoorbeeld vrij als u wakker wordt, en zorgt zo voor een kickstart van de dag. Ook komt het vrij tijdens stressvolle situaties, waardoor het ook wel bekend staat als het stresshormoon.


WAAROM CORTISOL VERHINDERT DAT U AFVALT

Cortisol stimuleert de eetlust. Dit is fijn als u opstaat, omdat u dan lekker kunt ontbijten. Ook na het trekken van een sprintje om die brandweerwagen te ontwijken zorgt dit ervoor dat u uw reserves weer kunt aanvullen. Maar bij chronische stress zult u dus echter constant een verhoogde eetlust hebben, waardoor u dus constant het risico loopt teveel te gaan eten. Bovendien krijgt u vooral zin in vet en calorierijk voedsel, oftewel: echte dikmakers. Dat maakt het afvallen er dus bepaald niet gemakkelijker op.
Daarnaast leidt een verhoogde cortisolspiegel tot een verlaagde testosteronspiegel. Dit kan ervoor zorgen dat uw spiermassa afneemt, waardoor u minder calorieën verbrandt. Ook niet ideaal als u wilt afvallen!


DE VICIEUZE CIRKEL DOORBREKEN

Voor mensen met overgewicht is stress dus een belangrijke factor die kan verhinderen dat ze effectief afvallen. Tegelijkertijd zien we als personal trainers in Hengelo dat overgewicht voor veel mensen ook juist een bron van stress vormt. Dat is een groot probleem, want zo ontstaat dus een vicieuze cirkel, waar de meeste mensen alleen heel moeilijk uit kunnen komen.
Herkenbaar? Probeert u ook al een tijdje af te vallen, lukt dit niet goed en ervaart u mede hierdoor stress? Dan helpen we u graag. Met voedingsadvies, leefstijl coaching en personal training in Haaksbergen, Hengelo, Borne en Oldenzaal zorgen we er samen voor dat u de vicieuze cirkel doorbreekt.