WELKE VOEDING IS HET BESTE OM SPIERMASSA TE KWEKEN?

WELKE VOEDING IS HET BESTE OM SPIERMASSA TE KWEKEN?


Bij het kweken van spiermassa draait het er niet alleen om wat u in de sportschool doet, maar ook wat u in de keuken doet. Ofwel: voeding speelt een essentiële rol bij spieropbouw. Doorgaans is het slim om uw calorie-inname wat te verhogen, zodat uw spieren voldoende energie krijgen om te kunnen groeien. Maar wat kunt u dat het beste eten? Onze personal trainers in Twente geven u hierover graag advies op maat. Bij deze alvast een tipje van de sluier!


EIWITTEN, DE BASIS VOOER SPIEROPBOUW

Eiwitten, oftewel proteïnen, vormen de bouwstenen van ons lichaam. Niet alleen van onze spieren trouwens: ook voor het behoud van sterke botten, een gezonde bloeddruk en het voorkomen van hart- en vaatziekten zijn eiwitten essentieel. Om spieren te laten groeien en gezond te blijven als u veel traint is het dus belangrijk dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt. Veel mensen nemen daarom eiwitshakes, maar in principe zit in natuurlijke voeding ook voldoende eiwit. Goede eiwitbronnen zijn onder meer vlees, vis, zuivel, soja, noten, peulvruchten, zilvervliesrijst, spinazie en havermout.


LANGZAME KOOLHYDRATEN

Een veelgemaakte fout bij mensen die spieren willen kweken, is dat ze juist te veel eiwitten eten en te weinig koolhydraten. Het lichaam kan niets met dit teveel aan proteïne, waardoor het wordt omgezet in vet. En dat is uiteraard niet de bedoeling! Koolhydraten zijn een uitstekende bron van calorieën en bevorderen daarnaast de eiwitsynthese: het proces dat nodig is om uw voeding om te zetten in spieren. Ook remmen koolhydraten de aanmaak van het stresshormoon cortisol, en bevorderen ze daardoor indirect de aanmaak van het spiergroeihormoon testosteron. Zorg dus dat u voldoende koolhydraten eet, en dan bij voorkeur zogenaamde langzame koolhydraten. U vindt deze in volkorenproducten, zoals volkoren brood, pasta en rijst en in peulvruchten en groenten.
Hoeveel langzame koolhydraten voor u voldoende zijn, is uiteraard afhankelijk van uw lichaam en uw fitheidsdoelen. Aan de hand van uw persoonlijke situatie en doelstellingen stellen wij graag een persoonlijke voedingsschema voor u op. Dit kan bij ons ook met een online personal trainer.


VERGEET OOK VET NIET

De derde essentiële voedingsstof in een gezond dieet voor spieropbouw is vet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt u van vet niet vet, tenzij u er teveel van binnenkrijgt (maar dat geldt dus ook voor eiwitten en koolhydraten). Vet is een onmisbaar onderdeel van gezonde voeding voor spiergroei, omdat het onder meer de testosteronbalans regelt. Wij raden aan om ongeveer één gram vet per kilo lichaamsgewicht per dag te eten. Goede bronnen van vet zijn zuivel (met mate), olijfolie, noten, avocado’s en vette vis.