EEN AANTAL MENTALE VOORDELEN VAN SPORTEN OP EEN RIJTJE....

EEN AANTAL MENTALE VOORDELEN VAN SPORTEN OP EEN RIJTJE....


Als men aan sporten denkt dan denkt men in eerste instantie aan de fysieke voordelen die het met zich meebrengt. Door te sporten krijgt u meer energie, meer spierkracht, een gezonder gewicht, meer spieren en een strakker lichaam. Dat zijn positieve fysieke voordelen waar wij met personal training hengelo goed in zijn. Daarnaast zijn er ook nog mentale voordelen die eigenlijk net zo, of misschien nog wel, belangrijk zijn. Zo kan sporten stressverminderend zijn en de productie van noradrenaline verhogen. Sporten in combinatie met de juiste voeding zorgt voor een goede mentale gezondheid. We gaan hieronder in op 5 mentale voordelen van sporten.
 

SPORTEN MAAKT GELUKKIGER

Sporten verhoogt de productie van noradrenaline. Nordrenaline is een stresshormoon dat in het bijniermerg wordt geproduceerd. De functie van noradrenaline is vooral om stress de baas te boven te zijn en het laat onder andere uw bloeddruk stijgen waardoor er even meer bloed beschikbaar is voor uw hersenen en uw spieren. Dat zorgt er dus voor dat u alles wat helderder meekrijg. Daarnaast komt er endorfine vrij tijdens het sporten. Endorfine zorgt voor een gelukkig en euforisch gevoel. Daarnaast vermindert endorfine pijn. Endorfines zijn neurotransmitters die beschouwd worden als "natuurlijke morfine" omdat ze een gelukzalig gevoel veroorzaken en soms een extase alsof u de hele wereld aankan.
 

Sporten vermindert angst

Bewegen en sporten is ook goed om angstgevoelens te overwinnen. Dit heeft te maken met endorfines, of terwijl gelukshormonen. Deze stof zorgt er namelijk voor dat u, u goed voelt tijdens en na het sporten en vermindert uw angstgevoel.


SPORTEN VERMINDERT STRESS

Chronische stress tast uw hersenen aan en hierdoor kunt u ziek worden. Het goede nieuws is dat de hersenen flexibel zijn en dat sport en beweging uw hersenen helpen herstellen. Geef uw lichaam voldoende herstel door voldoende te slapen, ontspannen, gezond te eten en voldoende te bewegen. Sporten heeft een positief effect op het verminderen van stress en het tegengaan en herstellen van (hersen)schade.


SPORTEN DRAAGT BIJ AAN MEER ZELFVERTROUWEN

Heb u veel zelfvertrouwen dan zult u daarnaar handelen en hoe u handelt heeft invloed op uw zelfvertrouwen. Wanneer u regelmatig sport wordt:
  • Uw lichaamshouding beter
  • U eet automatisch gezonder waardoor u zich fitter voelt
  • U krijgt regelmaat
  • U gaat uitdagingen aan en verlegt iedere keer uw grenzen
  • Uw gedachten veranderen van niet kunnen naar wel kunnen
  • U leert focussen
     

SPORTEN HEEFT EEN GUNSTIG EFFECT OP ONZE SLAAP

Sporten heeft ook een gunstig effect op onze slaap. Lichaamsbeweging is ideaal om mentaal te ontspannen. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat u sneller inslaapt, en het zorgt voor een diepere slaap, waardoor de kwaliteit van het slapen stijgt. Een goede balans tussen slaap en sport kan ook zorgen voor minder slaapstoornissen. Mensen met slaapproblemen die niet sporten, kunnen vaak zelf hun slaapproblemen oplossen door meer te bewegen.


EIGEN SCHEMA'S MAKEN MET BEHULP VAN EEN PERSONAL TRAINER

Als u uiteindelijke alle facetten wilt leren om zelf een eigen fitnessprogramma te maken dan biedt een personal trainer uitkomst. Een goede personal trainer leert u de  basisprincipes van het opbouwen en wijzigen van een fitnessprogramma om maximale resultaten te behalen, zodat u het op den duur zelf kunt doen.