WAAROM U ELK UUR MOET GAAN STAAN

WAAROM U ELK UUR MOET GAAN STAAN


Dat zitten ‘het nieuwe roken’ is heeft eerder onderzoek al aangetoond en weten inmiddels de meeste mensen wel. Maar hoe gaan we hiermee om als zitten nu precies hetgeen is wat we de hele dag op ons werk doen. En hoe verlaagt u de negatieve gezondheidseffecten van teveel zitten? Hoe beperkt u het risico?


ZITTEN IS GEVAARLIJK….WAAROM MOET U ELK UUR STAAN.

Uit een onderzoek van de University Health Network blijkt dat veel zitten leidt tot een hoger risico op hartklachten, diabetes en kanker. Schrijver van het onderzoek, professor James Levine, schrijft duidelijke taal: “Zitten is gevaarlijker dan roken, doodt meer mensen dan HIV en is gevaarlijker dan parachutespringen. We zitten onszelf dood.”
Daarnaast maakt het andere ziektebeelden, zoals rugproblemen en de gevolgen van hartinfarcten en hersenbloedingen, erger. Er is zelfs een naam voor: het inactiviteitssyndroom.
Een “duidelijk verhaal”! We zitten als mensen tegenwoordig teveel! We hebben heel veel kantoorbanen en zitten vaak te lang achter onze schermen. Een gemiddelde werknemer zit 9 uur per dag. Het is de “sitting desease” en Apple-ceo Tim Cook noemde zitten ‘de nieuwe vorm van kanker‘.


ELK UUR GAAN STAAN DE OPLOSSING?

Om te voorkomen dat u de “sitting desease” krijgt, adviseren we om het zitten tijdens uw werkdag bewust te onderbreken. Loop bijvoorbeeld even naar uw collega om wat te vragen, in plaats van te bellen, mailen of appen. Haal koffie, of loop als u aan het bellen bent. Idealiter zouden we op z’n minst elk uur 5 minuten moeten bewegen.
Verder is het aan te raden om tijdens uw werk veel te wisselen van houding. Hebt u een sta bureau, maak er dan gebruik van. Doe dit dan regelmatig zodat u elk uur minstens 5 min. staat.
Misschien moet u er in het begin aan wennen en voelt het misschien een beetje gek om staand te typen. Maar houd vol, elk begin voelt onwennig en raar aan. Na verloop van tijd zult u merken dat het beter gaat.


WAAROM U ELK UUR MOET GAAN STAAN VAN DE APPLE WATCH

Het is misschien niet de beste functie, of het grootste voordeel van een Apple watch, maar een herinnering om elk uur te gaan staan maakt het wel een stuk gemakkelijker.

Met uw smart watch kunt u uw activiteiten gedurende de dag meten en monitoren. De watch geeft met duidelijke ringen aan of u goed op weg bent om uw doelstellingen te halen. Daarbij geeft de binnenste ring aan hoe vaak u gestaan heeft. Klinkt vaak eenvoudig maar kan best een uitdaging zijn.

U kunt de Apple watch instellen om elk uur een herinnering te ontvangen door middel van een trilling op uw pols. Apple adviseert om vervolgens één minuut te gaan staan. Ons advies is om hier 5 minuten van te maken. Natuurlijk kunt u de herinnering negeren en doorgaan met uw werkzaamheden. Maar u heeft het niet voor niks ingesteld. Dus ga staan en doe “iets” actiefs.


ELK UUR STAAN EN HOE NU VERDER?

Betekent het dat als u elk uur staat dat voldoende is? En wij u aan uw lot overlaten? Natuurlijk niet! Wij kunnen u begeleiden om nog fitter en gezonder te worden. Dit doen we door middel van personal training of online personal training. Wij blijven u adviseren en steunen totdat u uw doelen heeft behaald. Laat ons weten waarmee wij u kunnen helpen; een personal trainer staat voor u klaar.

Alvast heel veel sta-plezier.