​WAAROM WATER EN WAAROM SPORTDRANKEN?

​WAAROM WATER EN WAAROM SPORTDRANKEN?


Sportdranken zijn in! Water drinken blijft vaak achter…..
Sportdranken worden niet alleen gebruikt door topsporters, maar door vrijwel iedereen die op één of andere manier met sport bezig is en zelfs door mensen die zelden of nooit aan sport doen. Volgens de producenten verbeteren sportdranken de prestaties en bevorderen ze het herstel na een inspanning. Maar klopt dat ook? Of kunt u net zo goed water drinken?


Lichamelijke inspanningen gaan onvermijdelijk gepaard met vochtverlies, niet alleen doordat u zweet, maar ook doordat er water verdampt met de lucht die u uitademt. Hoe harder en langer u bezig bent en hoe warmer en vochtiger de omstandigheden zijn, hoe meer vocht u kwijtraakt. Tijdens één uur personal training verliest de gemiddelde persoon ongeveer één liter vocht. In warme, vochtige omstandigheden kan dat het dubbele zijn.
 

WAAROM WATER DRINKEN EN GEEN SPORTDRANKEN?

Vochttekort zorgt ervoor dat de spieren minder functioneren waardoor onder meer krampen kunnen optreden. Als het vocht niet snel aangevuld word, kan het tot dehydratie (uitdroging) leiden.
Dat vermindert niet alleen het prestatievermogen, maar schaadt ook uw gezondheid.
Daarom is het belangrijk om zowel voor, tijdens als na een inspanning voldoende te drinken om het vochtverlies te compenseren. Uw personal coach helpt u er graag bij!

Hoe meer u zweet, hoe meer vocht u moet aanvullen:
• Bij activiteiten met een tijdsduur van minder dan een half uur is het gevaar dat u uitgedroogd raakt klein, zodat tussendoor drinken minder belangrijk is. Niettemin moet u ervoor zorgen dat u met
voldoende vocht in uw lichaam begint en na afloop genoeg water drinkt.
• Bij langere inspanningen moet u proberen om zoveel te drinken als u zonder problemen aankunt: streef naar tussen de 125 en 250 ml per kwartier. Een dergelijk vast drinkschema leer u het best aan op de trainingen.
• Wacht niet tot u dorst krijgt, aangezien dat betekent dat u al uitgedroogd bent. Dorst is geen goede graadmeter voor het gehalte aan lichaamsvocht. Uw urine vormt een betere graadmeter: dit zou waterig en bleekkleurig moeten zijn. Ziet uw urine er geel en 'dik' uit, dan kunt u uitgedroogd zijn.
Ook frequent plassen wijst op een goede hydratie.
 

WAAROM SPORTDRANKEN EN GEEN WATER?    

Voor de gewone amateursporter is water de enige echte noodzakelijke drank bij elke inspanning.
Voor sporters met een intensief trainingsschema kunnen speciale sportdranken wel goed zijn.
Gewoon water heeft namelijk het nadeel dat het dorstgevoel snel verdwijnt, waardoor men spontaan minder zal drinken. Bovendien wordt de urineproductie gestimuleerd, waardoor men ook vocht verliest. Ook voor de amateursporter die langer dan één uur intensief sport, kan speciale rehydraterende sportdranken (of dorstlesser) goed zijn.
 

WATER OF SPORTDRANKEN? HIER DE ALGEMENE RICHTLIJNEN:

• Tot een duurinspanning van 1/2 - 1 uur is geen speciaal drankregime en sportdranken nodig. In veel gevallen is water voldoende.
• Als de duurinspanning langer duurt, verdienen sportdranken de voorkeur.
• Drink zo'n 1/4-1/2 uur voor aanvang van de duurinspanning zo'n 250-500 ml.
• Drink ieder kwartier of om de 5 kilometer 150-200 ml.
• Zorg ervoor dat de drank die je drinkt (of water of sportdranken) koel is (zo'n 12-15°C).


WATER OF SPORTDRANKEN? ONS ADVIES

Ook het goed trainen van, het juiste moment en hoeveelheden, maar ook de juiste keuze tussen water en sportdranken, doet u dus tijdens uw training. Onze personal trainer helpt u daaraan herinneren….!!!