ELKE DAG SPORTEN, EEN GOED IDEE?

ELKE DAG SPORTEN, EEN GOED IDEE?


Sporten is gezond. Regelmatig bewegen heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen, waaronder een beter immuunsysteem, minder kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten en minder stress. Daarnaast valt u erdoor af en voelt u zich beter. Het kan daarom slim lijken om iedere dag te gaan sporten, bijvoorbeeld met een personal trainer in Oldenzaal. Dit is echter in de meeste gevallen niet zo’n goed idee, tenzij u topsporter bent (maar train ook dan niet iedere dag op 100%). Rust is namelijk net zo essentieel voor uw gezondheid als beweging.


HET BELANG VAN RUST

Door te rusten, geeft u uw lichaam de kans om zich te herstellen. Dit is nodig, omdat u tijdens het sporten uw lichaam steeds een klein beetje kapot maakt. In spieren, botten, zenuwen, pezen en andere weefsels ontstaan tijdens het trainen microscopische beschadigingen, die tijdens rust door uw lichaam worden herstelt. Hier is tijd voor nodig, net als voor het aanvullen van uw energievoorraden. Als u uw lichaam deze tijd niet geeft, kan het niet herstellen en groeien uw spieren en conditie niet goed (of zelfs helemaal niet). Ook kunnen vervelende problemen ontstaan, zoals blessures en oververmoeidheid.


WANNEER SPORT IK TE VEEL?

Te veel sporten kan tot zowel lichamelijke als mentale klachten leiden. Herkent u onderstaande klachten en sport u veel? Dan is het verstandig wat rustiger aan te doen:
  • Constante spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Angst en stress
  • Slecht slapen
  • Overmatig gewichtsverlies
  • Blessures aan pezen en gewrichten


HOE VAAK PER WEEK IS SPORTEN GOED?

Het optimale aantal dagen om te sporten is voor iedereen verschillend. Doorgaans is het voor beginners het best om twee tot drie keer per week te sporten. Voor geoefende sporters kunnen één of twee rustdagen al voldoende zijn. Topsporters kunnen zoals gezegd elke dag sporten, maar ook voor hen is het van belang om enkele dagen per week wat minder intensief te bewegen. De intensiteit en de duur van de training spelen uiteraard ook een grote rol. Zo is een half uur per dag op matige intensiteit bewegen waarschijnlijk beter voor u dan drie keer per week anderhalf uur intensief sporten.
Of u nu wilt afvallen, spieren wilt kweken of uw algemene fitheid wilt verbeteren, het is sowieso belangrijk om een goede balans te vinden tussen beweging en rust. Ook voeding speelt een grote rol. Onze personal trainers in Oldenzaal, Hengelo, Borne en Haaksbergen helpen u graag met het behalen van uw doelstellingen op een duurzame en verantwoorde manier.